Ben jij ook zo fan van visgraat vloeren?

Geplaatst door

Overal waar je kijkt zie je ‘m liggen: de visgraat vloer. Of Hongaarse punt, kan ook. Maar het 'standaard' laminaat zie je niet zo snel meer terug komen. Wat vinden we er nu allemaal zo mooi aan? En is het een trend of een blijvertje? Alles over visgraat-vermoeidheid en visgraat-fans.

 

Wat is een visgraat vloer?

Bij een visgraat vloer van hout, pvc of laminaat liggen de planken niet allemaal dezelfde kant op, maar juist loodrecht op elkaar. Zo ontstaat er een soort trap-effect, oftewel een visgraat. De eerder genoemde Hongaarse punt lijkt er ook op, maar daar is de hoek tussen de twee planken kleiner: tussen de 45 en 60 graden. Hierdoor ontstaat een punt, soms ook wel een sergeantstreep genoemd. Omdat beide legpatronen veel arbeidsintensiever zijn dan een ‘gewone’ houten vloer, is de visgraat een stuk duurder. Om die reden lagen de visgraatvloeren eeuwen geleden al vooral in huizen van mensen die het konden betalen.

Populair

Ondanks de hogere prijs – voor een visgraatvloer van hout moet je minimaal 120 euro per vierkante meter rekenen – is deze legvorm populairder dan ooit. Waarom? Het is een tijdloze vloer die warmte, klasse en verfijndheid uitstraalt. De vloer past ook bij verschillende woonstijlen, met name bij de basic en Scandinavische stijl die veel mensen mooi vinden. Maar juist ook in een design en klassieke stijl en – nog zo’n gewilde keuze – bij een jaren 30 huis. Tel daarbij op dat je ‘m vaak terugziet in tijdschriften, woonprogramma’s en op social media en dan weet je dat je niet de enige bent die de visgraat zo mooi vindt.

Goed om te weten

Of een visgraatvloer voor jou een goede keuze is, maak je natuurlijk helemaal zelf uit. Het is in ieder geval een tijdloze en goede investering. Maar probeer iets verder te kijken dan alleen het mooie patroon. Want past het wel bij jouw ruimte? Een visgraat is best een druk motief en daarom zal het effect in een kleine kamer misschien anders zijn dan je had gehoopt. Dit geldt ook voor een kamer die niet helemaal rechtoe rechtaan is. Heb je veel hoeken en gaten in de woonkamer? Dan kan het visgraatmotief ook onrustig ogen.

 

Is een houten vloer in visgraatmotief een te dure grap, maar kun je het toch niet uit je hoofd zetten? Dan is een laminaat– of pvc-vloer een betaalbaar alternatief. Deze kun je ook in verschillende patronen leggen en als je een beetje handig bent, zou je deze klus zelfs ook zelf kunnen uitvoeren. 

Alternatieven

Is visgraat toch niet jouw ding? Dan zijn er genoeg andere mooie keuzes die je kunt maken. Duurzame alternatieven zijn de Novilon en Marmoleum vloeren van vtwonen, maar je kunt ook aan bamboe denken. Beton- en gietvloeren zijn tijdloze opties en wat dacht je van een houten vloer in een blokpatroon? Dan heb je toch net weer even iets anders.

 

Geef een reactie